Načítám...

Když dva dělají totéž...

Anticenu skeptické společnosti GWUP (Gesellschaft zur wissenschaftlichen Untersuchung von Parawissenschaften) Goldene Brett vorm Kopf (Zlaté prkno před hlavou) za rok 2019 získal výrobce homeopatik Heveret-Arzneimittel. Této firmě se podařilo obstát v konkurenci jiných výrobců homeopatik a dalších nominovaných borců především tím, že se pokusili homeopatii zachránit žalobou na autory článku v die Tageszeitung, ve kterém padaly takové nehoráznosti jako že homeopatie nepůsobí lépe než jako placebo.(1)

Homeopaté zabývající se humánní i veterinární medicínou všech devíti rakouských spolkových zemí nyní vrací úder. GWUP se tak může pyšnit anticenou se strohým názvem Auszeichnung für Pseudowissenschaft 2019 (Cena za pseudovědu 2019), kterou jim udělili homeopaté. Ve zdůvodnění homeopaté uvádějí, že skeptici agitují proti alternativní medicíně a homeopatii, aniž by přiznali, o co jim doopravdy jde a kdo je platí. Navíc to dělají špatně, tedy špatně podle homeopatů, protože prý ignorují vědecké výsledky pro homeopatii příznivé. Navrch přidávají ještě několik floskulí o fanatickém a agresivním lobbování, omezování plurality a svobody.(2)

Inu, když dva dělají totéž, není to totéž. Myslím, že na tuto anti-anticenu mohou být kolegové z GWUP právem hrdí.


Kam dál?

Bývalý homeopat Edzard Ernst 21. 1. 2020 v Praze Zobrazit

Bývalý homeopat Edzard Ernst 21. 1. 2020 v Praze

Bývalý homeopat, dnes skeptik, Edzard Ernst poprvé v Praze.
Út 21. 1. 2020 | Claire Klingenberg Přečíst
Lékař, který spolupracuje s archanděli Zobrazit

Lékař, který spolupracuje s archanděli

MUDr. Josef Hrušovský je pediatr a pneumolog. Nyní má soukromou praxi, pronajal si malou místnost v Centru med., což je nestátní zdravotnické zařízení rozpínající ochranná křídla nad alternativními způsoby léčení kombinované s běžnou lékařskou péčí soukromých lékařů. Nedá se říci, že by vilku korunovanou labutí u stanice Nábřeží kap. Jaroše v Praze 7 obléhali pacienti. Je v ní ticho a klid, vzácně potkáte pacienta. Já ale jdu za lékařem – léčitelem jako novinářka. Mám v úmyslu o jeho léčebné metodě napsat do jistého deníku, také to panu doktorovi sděluji, a on je rád. Dr. Hrušovský je urostlý muž středního veku. Místo bílého pláště má na sobě černou košili, namísto stetoskopu má před sebou výstavku polodrahokamů. V malé vitrince jsou nepatrné lahvičky s homeopatiky.
So 15. 1. 2022 Přečíst
Jak se psala Bible — textová kritika a biblické mýty Zobrazit

Jak se psala Bible — textová kritika a biblické mýty

Odkaz na stream v článku.
Út 5. 1. 2021 | Petr Jan Vinš Přečíst
25. Bludné balvany Zobrazit

25. Bludné balvany

Pá 12. 5. 2023 | Sisyfos Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace