Načítám...

Stříbrný Bludný balvan za rok 2005 - nakladatelství Alman

Komise pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků Sisyfos oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2005 získává

stříbrný Bludný balvan
nakladatelství Alman
za vydávání a šíření esoterické literatury

Jsou knihy povýšené nad materiální svět. Píší je duchovně povznesení jedinci, neboť zří neviditelné světlo poznání, bylo jim dáno pomáhat, jsou v kontaktu s vyššími silami. Většinou v nich radí hledajícím, chybujícím a bezradným jak a kde čerpat energii, jak žít, pěstovat tajné nauky a stát se zasvěcencem, komunikovat s duchy a anděly, jak si udržet či přivolat zpět zdraví. Brněnské nakladatelství Alman, které v jedné ze tří edičních řad takové vznešené knihy vydává, zřídilo navíc internetové i fyzické knihkupectví Pozoruhodné knihy, soustřeďující tyto perly snad ze všech nakladatelství, které podobné tituly vydávají. Je jich tu na 6 tisíc.

Při návštěvě knihkupectví mě zaujal regál s knihami o duších a andělech. Jejich tituly zněly až domácky: Ve společnosti andělů, Poznej svého anděla, Léčení s anděly, Archandělé bytosti světla a Jak spolupracovat s anděly a přírodními duchy, Andělé věští budoucnost. Korunou všeho je encyklopedie andělských zásahů v historii lidstva Angelologie dějin 1 za nebeských 1805,- Kč. Doslova mě fascinovala kniha od údajně českého autora Roberta Detzlera. V kroužkované vazbě na 213 stranách jsou narýsované jednoduché obrazce, přiřazené k různým zdravotním potížím. Člověk s potížemi vypsanými nad obrazcem by měl položit na kresbičku dlaň nebo lékovku s čistou vodou a kapátko, kterým pak voděnku nabitou uzdravovací energií nakape do úst. Tento sešit z nakladatelství ANAG byl za lidových 559,- korun. V prostorách knihkupectví, kde si lze knížky i půjčit nebo některé vzácnější kousky prodat do zdejšího antikvariátu, láká čtenáře sedačka jako doma v obýváku. Spojit prodej, půjčování a vykupování knížek do jedné příjemné prostory je nápad hodný okopírování. Ale samotné knihy jsou poroučivé, blábolivé, nafoukané a trapné, s řídkým textem a předražené. Včetně esoterických titulů, které vydává Alman. Jednu jejich kmenovou autorku vydanou opět v loňském roce jsem zakoupila. Estonka Luule Viilma píšící rusky v minulém roce u Almanu vydala knihu Hřejivá naděje. Bývalá gynekoložka, nyní léčitelka a údajně slavná esoterička, je jedním z nejdryáčnějších autorů. Stačí citovat: Plísně v těle jsou rostliny. Rostlina je duch. Duch je vyrovnanost. Vyrovnané tělo může zemřít, ale duch nezhyne. Hnisavé uhry na hýždích souvisejí s ekonomickými problémy. Zatvrzelost odchází z těla močí. Zklamání střevním traktem. Ledviny jsou orgán učení. Ledvinová nedostatečnost znamená nedostatek poučných strachů. Nevyplakaný smutek vyvolává otok horní části slinivky. Slinivka břišní je jako žena, která leží na mužské polovině a svým obvinováním nutí druhé, aby jí dělali dobré. Revmatismem onemocní ti, kteří se uchylují k jinotajům. A nakonec autorčino postěžování: Dobří lidé mě hubují za to, že myslím jinak. A my je chápeme.

fotogalerie

Kam dál?

Bludný balvan za rok 2023 v kategorii zdravotní policie a veřejné zdraví - Tomáš Kašpar Zobrazit

Bludný balvan za rok 2023 v kategorii zdravotní policie a veřejné zdraví - Tomáš Kašpar

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje Bludný balvan v kategorii zdravotní policie a veřejné zdraví Tomášovi Kašparovi za kreativní propojování vědeckých poznatků s dezinformacemi, misinformacemi a ignorantstvím.
Po 20. 5. 2024 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Karel Nejedlý Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Karel Nejedlý

Karel Nejedlý za metodu RUŠ, její neúnavnou a letitou propagaci, jakož i za zneužívání odborných pojmů z oblasti psychologie a fyziky.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol. Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol.

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Zdravé fórum, z.s., a spol. za obohacení Public Health o cherry picking, datovou magii a konspirační teorie vůbec.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace