Pozvánka na přednášku Klubu Sisyfos
Tradiční způsoby obživy v subsaharské Africe
Přednáší
Doc. Mgr. Viktor Černý, Dr.
Archeologický ústav Akademie věd ČR
Kdy?
úterý 11. dubna 2017 od 17.00
Kde?
Gymnázium Kladno, nám. Edvarda Beneše 1573, posluchárna ve 2.p., číslo dveří 48 (ve 2. patře vlevo až na konci).
Prosíme o dochvilnost, v 17.10 se vchod do gymnázia zamyká. Během přednášky i po ní odpovídá přednášející na dotazy posluchačů.
Podobně jako na ostatních kontinentech i v pravěké Africe vznikly a rozšířily se různé způsoby výroby potravin. Lidé zde domestikovali některé místní rostliny a zvířata anebo je přejali z okolních regionů. Na rozdíl od Evropy, kde se zemědělství rozšířilo plošně, v Africe zůstali dodnes ještě i lovci-sběrači, žijící primárně z toho, co jim nabízí divoká příroda, ale také z obchodu s pěstiteli a chovateli. Patrně nejstarší strategie výroby potravin v Africe je založená na pastevectví hovězího dobytka, které můžeme pozorovat u několika etnických skupin západoafrického sahelu. Cílem této přednášky je ukázat co mají všichni tito lidé společného a čím se naopak mezi sebou liší ať v kulturních nebo biologických znacích.
Vstup volný
Přednášku pořádá Český klub skeptiků SISYFOS www.sisyfos.cz
Tradiční způsoby obživy v subsaharské Africe
Přednáší
Doc. Mgr. Viktor Černý, Dr.
Archeologický ústav Akademie věd ČR
Kdy?
úterý 11. dubna 2017 od 17.00
Kde?
Gymnázium Kladno, nám. Edvarda Beneše 1573, posluchárna ve 2.p., číslo dveří 48 (ve 2. patře vlevo až na konci).
Prosíme o dochvilnost, v 17.10 se vchod do gymnázia zamyká. Během přednášky i po ní odpovídá přednášející na dotazy posluchačů.
Podobně jako na ostatních kontinentech i v pravěké Africe vznikly a rozšířily se různé způsoby výroby potravin. Lidé zde domestikovali některé místní rostliny a zvířata anebo je přejali z okolních regionů. Na rozdíl od Evropy, kde se zemědělství rozšířilo plošně, v Africe zůstali dodnes ještě i lovci-sběrači, žijící primárně z toho, co jim nabízí divoká příroda, ale také z obchodu s pěstiteli a chovateli. Patrně nejstarší strategie výroby potravin v Africe je založená na pastevectví hovězího dobytka, které můžeme pozorovat u několika etnických skupin západoafrického sahelu. Cílem této přednášky je ukázat co mají všichni tito lidé společného a čím se naopak mezi sebou liší ať v kulturních nebo biologických znacích.
Vstup volný
Přednášku pořádá Český klub skeptiků SISYFOS www.sisyfos.cz