Načítám...

Proslov při předávání VI. Bludných balvanů za r. 2003

(Přednesl dr. Jiří Grygar v posluchárně přírodověd. fakulty UK, Viničná 7; 22.04.2004)

Vážení vyšší obratlovci,

to oslovení jsem vybral po pečlivém uvážení s ohledem na místo, kde se dnešní předávání nejvyššího ocenění ČKS Sisyfos koná, aby naší hostitelé ihned poznali, že se v té jejich botanice nebo mikrobiologii vyznám stejně dobře jako v astrofyzice nebo astrologii.

Dnes je čtvrtek, zítra pátek, pozítří bude sobota, kdy na sv. Jiří vylézají z děr hadi a štíři. Hadi jsou slizcí a jedovatí, štíři však výborně odolávají radioaktivitě, kterou objevil Henri Becquerel v r. 1896; o rok dříve než Sir Joseph John Thompson elektron. Elektrony jsou nosiči elektřiny, které my Staročeši říkáme mluno, ale Mladočeši to odmítli a přijali ten cizácký termín, a proto dnes máme zkratku ČEZ, a nikoliv ČMZ - tak bychom totiž byli nejlépe ochránili naše národní zájmy při vstupu do Evropské unie. Poslyšte sami, jak krásně by to znělo: České Mlunařské Závody!

Promiňte prosím, teď mi došlo, že jsem do své Náhodně Přístupné Paměti NPP - nebo jak my anglicky mluvící Kanaďané říkáme: RAM - omylem nahrál PSB: Představení Silného Bodu, aneb jak my Australané říkáme: Power Point Presentation, určenou pro Univerzitu III. věku, probíhající zde v sále každou lichou sobotu. Tak si říkám, zda bych už neměl začít chystat pro každou sudou sobotu Představení Silného Bodu pro Univerzitu věku (3 + N), kde N je celé kladné, ale překvapivě malé, číslo.

Takže dříve než vylezou z děr ti radioaktivní štíři, chtěl bych vás seznámit s odpovědnou prací našeho Komitétu pro Bludné balvany Sisyfa, jenž po celý uplynulý rok sbíral vlastní poznatky i náměty členů našeho klubu, ale též příznivců z řad nejširší veřejnosti, takže na první letošní poradě Komitétu BlB o Večeru Tříkrálovém se nám sešlo na 40 nominací v obvyklých kategoriích jednotlivců i družstev. Výkony jednotlivých osobností této podivuhodné české veřejné scény byly tradičně tak vyrovnané, že jen s největším sebezapřením jsme museli některé návrhy v prvním kole vyřadit, převážně pro formální nedostatky, takže je klidně možné, že neúspěšní uchazeči se dostanou do finále v příštích letech. Jejich výkony totiž stále průběžně sledujeme.

Členové Komitétu pak odvedli dobrou práci při oponentuře těch prezentací, jež postoupily do únorového semifinále. V něm jsme zcela nelítostně vyřadili ty výkony, které případně obsahovaly byť i jen náznak zapovězeného kritického vědeckého myšlení - například správně uvedené hodnoty fyzikálních konstant nebo jiné prohřešky proti blátivému způsobu myšlení. Tak se také stalo, že do březnového finále postoupili opravdu jen ti nejlepší z nejlepších, jak ostatně vzápětí posoudíte sami z podrobného zdůvodnění jednotlivých balvanů členy našeho komitétu. Podotýkám ještě, že všichni laureáti BlB 2003 byli obesláni osobními dopisy, v nichž jsme jim sdělili potěšitelnou zprávu o jejich vyznamenání spolu s výzvou, aby si zaslouženou odměnu přišli dnes do tohoto sálu osobně převzít a mohli pronést až pětiminutový děkovný projev.

fotogalerie

Kam dál?

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Daniela Drtinová Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Daniela Drtinová

Novinářka a moderátorka Daniela Drtinová za excelentní ukázku špatné novinářské práce ve vleku vlastních kognitivních zkreslení.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Daniela Kovářová Zobrazit

Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Daniela Kovářová

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců JUDr. Daniele Kovářové za nenormální právní guláš uvařený nad doutnajícími ostatky rodinného práva.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - Robert Frischer a Univerzita Hradec Králové Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - Robert Frischer a Univerzita Hradec Králové

Doc. Ing. Robert Frischer, Ph.D., a Univerzitě Hradec Králové za originální a výpočty téměř podpořené chápání procesů probíhajících v nanostrukturních materiálech.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Bludný balvan za rok 2023 v kategorii zdravotní policie a veřejné zdraví - Tomáš Kašpar Zobrazit

Bludný balvan za rok 2023 v kategorii zdravotní policie a veřejné zdraví - Tomáš Kašpar

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje Bludný balvan v kategorii zdravotní policie a veřejné zdraví Tomášovi Kašparovi za kreativní propojování vědeckých poznatků s dezinformacemi, misinformacemi a ignorantstvím.
Po 20. 5. 2024 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace