Načítám...

Týden vědy a techniky

Akademie věd České republiky letos také uspořádá Týden vědy a techniky v koordinaci s Evropským týdnem vědy a techniky od 6. do 12. listopadu 2006 na deseti místech Prahy, ale i v dalších městech, kde sídlí vědecké ústavy Akademie věd ČR – v Brně, Českých Budějovicích a v Ostravě.

Stejně jako v minulých letech Akademie věd spolupracuje na Týdnu vědy a techniky s Britskou radou v ČR a s Americkým vědeckým informačním střediskem.

Letos navíc k přípravě Týdne vědy a techniky přizvala mimo jiné i vysoké školy. V Praze Přírodovědeckou fakultu UK, Matematicko–fyzikální fakultu UK a Vysokou školu chemicko-technologickou. V Brně se k Týdnu připojila i Masarykova univerzita.

Počet spolupořadatelů se rozrostl z loňských pěti na letošních šestnáct. Jsou mezi nimi i Kriminalistický ústav Praha, Národní zemědělské muzeum Praha, Městská knihovna v Praze, Hvězdárna a planetárium v Brně a další.

Stejně se rozrostl i počet mediálních partnerů. Mediálním partnerem Týdne vědy a techniky se letos staly Lidové noviny a populární měsíčník 21. století. Také letos se Týden mediálně spojuje s Týdeníkem Respekt, Českým rozhlasem-Radiožurnálem, Českým rozhlasem-Leonardo, Učitelskými novinami, s portály Scienceworld.cz a Veda.cz a s týdeníkem České televize Popularis.

Hlavními tématy Týdne budou letos biotechnologie, nanotechnologie a evropské kulturní dědictví. Celkem bude během Týdne vědy a techniky předneseno 66 přenášek; 40 přednášek v Praze, 19 v Brně, 5 v Českých Budějovicích a 2 v Ostravě.

V programové nabídce je například ve spolupráci s Kriminalistickým ústavem Praha cyklus přednášek Věda a kriminalistika. Uskuteční se 5 vědeckých kaváren, v nichž se bude debatovat mimo jiné o změnách klimatu či uplatnění nanotechnologií v praxi, kulatý stůl o využívání rostlinných biotechnologií, zajímavé výstavy. Mezi nimi jistě zaujme Transgenesis – Biotechnologie v současném umění – výstava, prezentace, diskusní panel, projekce filmu. Jde o prezentaci bio-tech-artu, uměleckých projektů domácích i zahraničních umělců, kteří se inspirují právě ve vědeckých laboratořích.

Padesát ústavů Akademie věd v tomto týdnu uspořádá Dny otevřených dveří. Dveře svých laboratoří otevře i Masarykova univerzita v Brně.

Hosty letošního Týdne vědy a techniky budou i vědci z Velké Británie a ze Spojených států amerických.

Sponzorem Týdne vědy a techniky, jehož součástí jsou i Dny otevřených dveří pracovišť Akademie věd, je ČEZ, a. s.

Zdroj: http://www.avcr.cz/tydenvedy

Kam dál?

ZÁPIS - SISYFOS - předsednictvo 14. 09. 2011

ZÁPIS SISYFOS – předsednictvo 14. 9. 2011 Účast Oskar Andrysek 1 Jaroslav Dolák 0 Jiří Grygar 1 Ji...
Po 3. 10. 2011 Přečíst
Hudební hluk je otroctví aneb ticho je svoboda Zobrazit

Hudební hluk je otroctví aneb ticho je svoboda

Všichni jsme denně obklopeni nějakou formou hluku. Hlukem vozidel v automobilové dopravě, hlukem let...
Po 19. 9. 2011 Přečíst
3. Skeptikon - Letovice, září 2006 - zvukový záznam přednášek Zobrazit

3. Skeptikon - Letovice, září 2006 - zvukový záznam přednášek

Zvukový záznam sobotních přednášek pro veřejnost (formát MP3, 24 kBit/sec): prof. MUDr. Oskar Andry...
Út 19. 9. 2006 Přečíst
Vysoká radiace z úsporných žárovek - zase jeden blábol Zobrazit

Vysoká radiace z úsporných žárovek - zase jeden blábol

Na internetu se šíří hysterický pamflet o smrtelné škodlivosti úsporných kompaktních zářivek (např. ...
Út 23. 2. 2010 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace