Načítám...

Poslední úšklebek "Tváře z Marsu"

V roce 1976 vzbudil mimořádnou pozornost snímek pořízený sondou Viking 1. Na snímku je vidět povrchový útvar na Marsu, který připomíná lidskou (popřípadě opičí) tvář. Útvar se nachází v oblasti Cydonia a je veliký asi 2 kilometry.

I když naprostá většina vědců soudila, že jde o hru světla a stínu na skalnatém povrchu planety, objevily se dohady (živené i několika vědci), že jde o "umělecké dílo", pochopitelně vytvořené mimozemskou civilizací. Spekulace šly tak daleko, že NASA byla obviňována i z toho, že předstírala havarii sondy Mars Observer, jejímž skutečným cílem prý měl být další průzkum tohoto "důkazu" o existenci mimozemšťanů.

Proto se netrpělivě čekalo, až k Marsu poletí další sonda, která by oblast znovu prozkoumala. To se stalo skutkem. V dubnu 1998 byl pořízen a ihned zveřejněn nový snímek s asi desetkrát jemnějším rozlišením. Zde předskládáme pro srovnání 3 snímky - vlevo starý záběr z Vikingu, uprostřed nový snímek pořízený sondou Mars Global Surveyor a vpravo týž snímek s obrácenou stupnicí šedi (negativní záběr se více podobá světelným poměrům na snímku z Vikingu).

Jak je vidět, jistý náznak tváře zde zůstává, ale každý jen trochu kritický posuzovatel snad už nebude útvar považovat za uměle vytvořené dílo.

Podotkněme ještě, že všechny 3 snímky byly zpracovány počítačem. Na "surových" originálech totiž není vidět prakticky nic. Pokud si chcete nový snímek prohlédnout detailněji, zde je ve větším (a poněkud jinak vyfiltrovaném) provedení:

Osobně si myslím, že ani původní ani nový snímek si nezasloužil tak velkou publicitu. Vždyť bizarních skalních útvarů, které tvarem připomínají ledacos najdeme na naší Zemi dost a dost. Málokdo ví, že i na Zemi máme obrovskou "lidskou tvář" - oproti té na Marsu je dokonce asi patnáctkrát větší. Nachází se na pobřeží africké Eritreje poblíž města Masawa (Massaua). Zde je její snímek pořízený z paluby raketoplánu (pokud byste chtěli konfrontovat snímek s mapou, Masawa tvoří "bradu").

Kam dál?

Čeští skeptici - Kdo jsou a co chtějí Zobrazit

Čeští skeptici - Kdo jsou a co chtějí

Čeští skeptici s podtitulem Kdo jsou a co chtějí jsou především knihou humoru a údivu nad tím, co vš...
So 22. 8. 2015 Přečíst
Mýtus o Sisyfovi Zobrazit

Mýtus o Sisyfovi

Text vyšel původně ve Zpravodaji 3/2002, rozhodli jsme se jej ale připomenout.
Čt 29. 8. 2019 Přečíst
Tetyana Obukhanych – další dovolávání se falešného odborníka odpůrci očkování Zobrazit

Tetyana Obukhanych – další dovolávání se falešného odborníka odpůrci očkování

Poskytujeme Vám překlad článku z webu www.skepticalraptor.com. Článek pojednává o osobě Tetyana Obukhanych, která je antivax hnutím považována za odborníka. Přitom jde o dalšího falešného odborníka.
Po 29. 4. 2019 Přečíst
Když je Šarlatán skutečně šarlatán Zobrazit

Když je Šarlatán skutečně šarlatán

Film Agnieszky Holland o životě a díle léčitele Jana Mikoláška vyvolává hodně otázek – mimo jiné i tu, jak vůbec takové dílo posuzovat.
Po 18. 1. 2021 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace