Načítám...

Jsou zmrzačené děti reinkarnací gestapáků?

Rada Českého rozhlasu
Vinohradská 12
120 99 Praha 2
Praha, .. dubna 2001

Věc: Stížnost na pořad ČRo 6 ze dne 23. 3. 2001 v 15.10 h.

Vážená Rado,

v živém vysílání Svobodné Evropy dne 23. 3. tr. si moderátorka Yvonne Přenosilová pozvala do studia paní PhDr. Marii Říhovou, s níž vedla mezi 15.10 h a 16.00 h rozhovor, kde se mj. mluvilo o tzv. psychokybernetice, hypnóze a prenatálním vývoji a v souvislosti s tím též o tzv. hlubinné meditaci a regresní terapii. I neodborníka by mělo zarazit, že se v pořadu dr. Říhová vyjadřovala suverénně o pojmech, které jsou mírně řečeno mlhavé a vědecky, slušně řečeno, velmi problematické. Výsledkem této suverenity však bylo mimo jiné tvrzení, které citujeme dle magnetofonového záznamu rozhovoru:

M. Říhová: "Vemte si kolik válek, vemte si, že se rodějí děti, které se už narodějí zmrzačené. A to dítě - přeci bysme řekli - nemohlo nikomu ublížit. Nemohlo nic špatného udělat. Ale pokud pracujete s takovým dítětem, které nemá ani ruce ani nohy - a zjistíte, že to byl gestapák, který v koncentračním táboře házel jiné děti do plynu - tak najednou vidíte, že teda všechno je, jak má být. Že všechno je spravedlivé a že teď jeho duše se musela poučit o tom." Y. Přenosilová: "Že to miminko je tedy reinkarnace toho gestapáka?" M. Ř.: "Ano, ano." Y.P.: "Jestli tomu správně rozumím?" M. Ř.: "Ano".

Podle našeho názoru byla v těchto větách závažně porušena nejen mez popularizace vědy, ale zejména i mez etická. Je nepochopitelné, že se od takového výroku moderátorka vůbec nedistancovala, a že vedení příslušné redakce podle našich vědomostí na tento úlet dosud vůbec nereagovalo. Domníváme se, že Rada Českého rozhlasu by proto měla zasáhnout; vyzvat renomovaného psychologa, aby naprosto nevědecké názory pí dr. Říhové uvedl na pravou míru, a dále přijmout taková opatření, aby se něco podobného na stanici s tak dobrým jménem, jaké dosud ČRo 6 - Svobodná Evropa měla, již nemohlo opakovat.

S pozdravem,
za výkonný výbor Českého klubu skeptiků SISYFOS
Prof. MUDr. Jiří Heřt, DrSc., předseda (v r.2001)
Na vědomí: Dr. Pavel Pecháček ČRo6 - Svobodná Evropa

--------------------------------------------------------------------------------

RADA ČESKÉHO ROZHLASU

Brno, 22. května 2001 čj.: 49/01

Vážený pane profesore,

Rada Českého rozhlasu mě pověřila, abych odpověděl na Váš dopis, jímž jste kriticky reagoval na pořad Českého rozhlasu 6 - Rádia Svobodná Evropa, ve kterém moderátorka Yvonne Přenosilová uvedla psycholožku PhDr. Marii Říhovou a její názory na to, jak prenatální vývoj dítěte působí na pozdější život lidského jedince, jak je možno měnit osobnostní model člověka za pomoci hypnózy, jak je důležité odpouštět a jak souvisí přítomné lidské životy s minulými, z nichž povstaly takzvanou reinkarnací.

Je snadné si představit, co Vás na tvrzeních dr. Říhové popudilo. Výsledky takzvané hlubinné psychologie a její magnus parens Jung vzbuzují dodnes polemické ohlasy. Dr. Říhová se freudovské a jungovské školy dovolává, ale jde daleko dál a její výklad vrcholí zjištěním, že dnešní těžce postižené dítě je reinkarnovaný gestapák, který se provinil a musí za to v nové podobě pykat. Rozumný člověk si však podle mého názoru dokáže oddělit to, co je v poznámkách dr. Říhové přijatelné alespoň jako námět k zamyšlení a diskusi, a co je naopak nepřímým důkazem, že dr. Říhová v domnění, že se opírá o vědecké objevy, podléhá neohraničeným fantaziím.

Leč na rozdíl od Vás nejsem presvědčen, že je to důvod k zákroku nadřízených a po případě k zákazu podobných vystoupení, pokud se ocitnou ve veřejnoprávním vysílání. S kuriózními představami čerpanými z odlišné životní zkušenosti a z životního pocitu civilizace vzdálené světu evropské kultury je podle mého názoru třeba polemizovat a vyvracet je. Svobodná Evropa by k tomu měla dát Vám i jiným odborníkům příležitost. Doporučuji Vám obrátit se s takovým podnětem na šéfredaktora ČRo 6 - Svobodná Evropa pana Pavla Pecháčka. Je to zároveň jediný způsob, jak se domáhat účinné reakce na kritizované vysílání. Rada Českého rozhlasu totiž nemá ve své pravomoci žádný zásah do programu Českého rozhlasu, může jen upozornit generálního ředitele na případné nedostatky. Pokud jde o Svobodnou Evropu, patří paní redaktorka Přenosilová k několikačlenné skupině redaktorů této stanice, kteří jako zaměstnanci placení americkou stranou podléhají výslovné svému šéfredaktorovi panu Pecháčkovi.

Nechtěl jsem se však skrývat za ničí záda a napsal Vám upřímně, jak bych na Vašem místě projevil nesouhlas s tímto odvysílaným pořadem.

S pěkným pozdravem
Milan Uhde, člen Rady Českého Rozhlasu

Kam dál?

„Elektrosmog“ jako evergreen Zobrazit

„Elektrosmog“ jako evergreen

I. Úvod V letošním roce (2015) byl udělen zlatý Bludný balvan Sisyfa (za rok 2014) za tématiku „el...
Út 16. 6. 2015 Přečíst
Když je Šarlatán skutečně šarlatán Zobrazit

Když je Šarlatán skutečně šarlatán

Film Agnieszky Holland o životě a díle léčitele Jana Mikoláška vyvolává hodně otázek – mimo jiné i tu, jak vůbec takové dílo posuzovat.
Po 18. 1. 2021 Přečíst
Veletrh vědy 2019 Zobrazit

Veletrh vědy 2019

Přijďte se na nás podívat na Veletrh vědy, kde najdete náš stánek s připraveným programem. Těšíme se na Vás.
Pá 7. 6. 2019 | Výbor Sisyfos Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace