Člověk patří mezi omnivora, všežravce, a živí se velmi různorodou stravou. Zdravý organismus člověka se dovede vyrovnat s širokou škálou potravin. Optimem je ovšem strava smíšená s vyrovnanou příjmově-výdajovou bilancí. Jiné je to u člověka nemocného, kde je nutno přizpůsobit výběr, kvalitu i kvantitu živin nemoci. Takový způsob výživy, odchylný od normálního stravování, se označuje termínem dieta (řecky diaita = životní styl). Dietetika je dnes dokonale propracovaný a samostatný obor vědecké medicíny. Na rozdíl od racionální dietetiky se v léčitelství doporučují různé iracionální speciální diety, sloužící k prevenci nebo léčbě, které jsou často jednostranné, nedostatečné, založené na mylných principech, nemají předpokládaný efekt a naopak mohou zdraví člověka vážně poškodit. Rizikové jsou zejména v dětském nebo naopak stařeckém věku nebo v těhotenství. Mezi takové diety patří některé redukční diety, makrobiotika, Breussova dieta a řada dalších, pojmenovaných většinou podle jejich autora. Téměř všechny patří do oblasti pseudovědecké. Uvedené diety budou vzhledem k jejich různorodosti pojednány pod samostatnými hesly. Kritické popisy širokého rejstříku různých diet obsahuje německá publikace Handbuch Die Andere Medizin.