Načítám...

Bludný balvan za rok 2023 v kategorii zdravotní policie a veřejné zdraví - Tomáš Kašpar

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje Bludný balvan v kategorii zdravotní policie a veřejné zdraví Tomášovi Kašparovi za kreativní propojování vědeckých poznatků s dezinformacemi, misinformacemi a ignorantstvím.

Tomáš Kašpar, který sám sebe označuje za lovce faktů a detektiva pravdy, je především spisovatel. Jeho knihy mají chytlavé názvy: Tajemství uzdravení (2023), Pohled do zákulisí: Co se na nás chystá (2022), Jak nezemřít na pandemii (2021), Očkování - hrozba nebo záchrana? (2020), Krutá hra o tvé zdraví (2016), Umíráme na objednávku (2014) nebo Nespěchejme do rakve (2013). Málem bych zapomněl na knihu Chcete peníze? Nechoďte do práce (2018). Jeho knihy s medicínskou tématikou lze stručně charakterizovat tak, že přebírá informace ze zdravotně dezinformačních webů, promíchá je s laickými ale někdy rámcově správnými představami o biologii nemocí a se skutečnými vědeckými poznatky, povaří, posmaží a servíruje s doporučením svého e-shopu s potravinovými doplňky, drogistickým zbožím, spodním prádlem a s vodíkovou medicínou jako zákuskem.

Některé zdrojové ingredience jsou pozoruhodné samy o sobě. Jako špičkového odborníka a průkopníka prezentuje např. Matthiase Ratha. Rath je vystudovaný lékař a prodejce vitamínových preparátů se zázračnou legendou. Pamětníci si možná vybaví to, že jeho sebepropagace tvrzením, že podal u Mezinárodního trestního soudu žalobu na farmaceutické korporace, několik let rezonovala i v českých alternativních kruzích i čtvercích. Jinak je i u nás nechvalně známý svými nápady na poli onkologie. Světově proslul především tím, jak "pomohl" Jihoafrické republice v boji s HIV. Na základě jeho tvrzení vláda Jihoafrické republiky odmítla západní medicínské konspirace. V důsledku toho se v JAR zbytečně nakazilo HIV zhruba 300 tisíc lidí.

Nesuďme ale jen podle zdrojů, nechme mluvit laureáta samotného. Již kniha Nespěchejte do rakve (2013) je v tomto pohledu poučná. Podle jeho vlastních slov je možno ji považovat za originální dílo neposkvrněné konzumem a petrochemickým medicínsko-průmyslovým a potravinářským komplexem. Je zřejmě neposkvrněné i hlubší znalostí biologie, protože v knize se lze dozvědět i toto: "Jestliže jídlo dokáže zapínat nebo vypínat geny, důsledky toho, co jíme, jsou nedozírné!"

Laureát má i velmi svérázné představy o tom, jakým způsobem se dokazuje a hodnotí klinická efektivita postupů. Ve své knize Umíráme na objednávku? (2014) píše: "Jak to, že když léčíte pacienta standartními metodami a on umře, je to v pořádku, i když vám umře 90 % pacientů, ale když použijete novou metodu, která u 99 % pacientů funguje, a pak vám jeden zemře, jste zločinec…?"

Není překvapující, že autor takové erudice se udatně pustil do odhalování spiknutí za pandemií covid. Nezůstal u kritiky extrahující známé konspirační teorie. Jeho kniha Jak nezemřít na pandemii (2021) nabízí i řešení spočívající z velké části v pojídání jím prodávaných potravinových doplňků.

Nezůstalo ale jen u toho, ve svých knihách autor odhaluje další spiknutí lékařů. Například přichází s tím, že nízkotučné diety způsobují obezitu, že nedostatek tuku v potravě poškozuje mozek, že cholesterol nezpůsobuje aterosklerózu, že inzulín pacienty s diabetem 2. typu zabíjí nebo třeba že ADHD je uměle vytvořená nemoc. V těchto případech obvykle vychází z nějakého racionálního jádra, které ale důkladně promíchá se svými nebo převzatými výmysly, takže mu - naprosto nečekaně - vyjde zase jako nejlepší možnost prevence i léčby zakoupit si jeho výrobky a stravovat se podle doporučení popsaných v jeho knihách.

Jeho zásluhy za kreativní propojování vědeckých poznatků s dezinformacemi, misinformacemi a ignorantstvím mu proto náš klub uděluje ocenění Bludný balvan.


Kam dál?

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Jindřich Rajchl Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců - JUDr. Jindřich Rajchl

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců JUDr. Jindřichovi Rajchlovi za úspěšné přetavení strachu, zloby a dezinformace na zboží.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jan Válek Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Jan Válek

PhDr. Jan Válek, Ph.D. za vedení a podporu kvalifikační práce, která má za cíl zavedení výukové látky plné diagnostických bludů.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Karel Nejedlý Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Karel Nejedlý

Karel Nejedlý za metodu RUŠ, její neúnavnou a letitou propagaci, jakož i za zneužívání odborných pojmů z oblasti psychologie a fyziky.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Dokonalá láska, s. r. o. Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Dokonalá láska, s. r. o.

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje stříbrný Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev firmě Dokonalá Láska s. r. o. stříbrný Bludný balvan za rok 2022 za praktický důkaz toho, že Dokonalou Lásku lze vyjádřit i nevyjádřeným louhem či kadidlem.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace