Načítám...

Zlatý Bludný balvan rok 2008 - MUDr. Josef Jonáš

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS
oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2008 získává
zlatý Bludný balvan

MUDr. Josef Jonáš

za objev řízené a kontrolované detoxikace, která by mohla „zajistit zdravé fungování organismu po celý život a prodloužit jej až někam k bájné hranici“

MUDr. Jonáš je svým způsobem geniální tím, jak do své „detoxikační medicíny“ zabudoval většinu existujících pseudovědeckých názorů a alternativních metod nejrůznější provenience, stáří a typu. Fantaskním konglomerátem ohromuje nejen pacienty, ale i lékaře.

Vesměs to jsou metody teoreticky vyvrácené, odporující vědeckým poznatkům a neúčinné, pokud jde o diagnózu i terapii. Sdružením desítek nesmyslných metod samozřejmě nelze dojít ke smysluplné medicíně.

Z kdysi módní, ale nepotvrzené, Hunekeovy neurální terapie Dr. Jonáš přebírá ideu o infekčních ložiscích. Opírá se o čínskou medicínu a princip pěti elementů, které jsou stejně jako další z jeho rekvizit - čakry - čirou fantazií.

Mezi toxiny řadí nejen iluzorní geopatogenní záření a zóny. Používá také termíny jako psychotoxiny a somatotoxiny, „jejichž přijímání je přijímáním falešné reality“. Zřejmě se inspiroval tzv. Křesťanskou vědou.

Léčivé rostliny podle Jonáše mají vibrace a lze je použít jako biorezonátory, což je kuriózní nesmysl.
Jonáš uplatňuje i vyvrácené principy akupunktury a mikrosystémů, jejichž existence nebyla prokázána. Elektroakupunktura podle Volla, od níž je odvozen přístroj Salvia, je vědecky jednoznačně odmítnutou metodou, založenou na propojení tří pseudovědeckých disciplin, akupunktury, parapsychologie a homeopatie. Modifikovaný přístroj Salvia nemůže snímat z jediného bodu na povrchu těla žádné relevantní informace už proto, že nic takového, jako „celková informace“ o orgánu neexistuje.

Náš laureát zahájil svou kariéru jako psychiatr a postupně se přeorientoval na alternativní medicínu. V r. 1995 založil „Institut celostní medicíny“ se sídlem v Praze, který byl v roce 1999 oceněn zlatým Bludným balvanem v kategorii družstev.

Později své úspěšné dítko přenechal spolupracovníkům a věnuje se vlastní firmě Joalis sro. a propagační činnosti. Je autorem četných knih a vydává dvouměsíčník „Joalis info-bulletin informační medicíny“. Pořádá přednášky, kurzy detoxikační medicíny i kurzy práce s přístrojem Salvia. Školí akreditované pracovníky, lékaře i terapeuty bez univerzitního vzdělání, založil 45 „detoxikačních center“ ve 38 městech republiky, organizuje letní školy, konference i mezinárodní kongresy o detoxikační medicíně v ČR i v sousedních zemích. Firma Joalis dodává léky do 9 evropských států, má vlastní distribuční společnost ECC-Economy Class Company sro. a ve Staré Huti u Dobříše staví novou továrnu pro své preparáty. Quo usque tandem?

Dr. Jonáš má velké charisma, úžasný dar fantazie a slova i talent organizační. Ale především je šarlatánem velkého formátu a jeho „detoxikační medicína“ je snůškou nesmyslů.

S. Singh a E. Ernst píší v knize o alternativní medicíně „Trick and Treatment. Alternative Medicine on Trial“:

Detoxikace, jako metoda alternativní medicíny, je založena na mylných představách o fyziologii, metabolismu, toxikologii aj. Neexistuje žádný důkaz o účinnosti jakékoli detoxikační metody a některé z nich jsou rizikové. Jedinou substancí, kterou lze z pacienta extrahovat, jsou peníze.

LP

Fotografie z předávání XI. Bludných balvanů Sisyfa

Kam dál?

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Daniela Drtinová Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Daniela Drtinová

Novinářka a moderátorka Daniela Drtinová za excelentní ukázku špatné novinářské práce ve vleku vlastních kognitivních zkreslení.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku

Redakce a spolupracovníci Jesenického týdeníku za to, že díky jejich práci budou obyvatelé Jesenicka v učebnicích historie stát po boku těch, kdo se báli bleskosvodu.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Zlatý bludný balvan za rok 1999 - Institutu celostní medicíny MUDr. Josefa Jonáše Zobrazit

Zlatý bludný balvan za rok 1999 - Institutu celostní medicíny MUDr. Josefa Jonáše

Český klub skeptiků SISYFOS udělil výroční cenu za rok 1999 Zlatý Bludný Balvan Sisyfa v kategorii ...
So 27. 5. 2006 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol. Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2021 - Zdravé fórum a spol.

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2021 získává zlatý Bludný balvan Zdravé fórum, z.s., a spol. za obohacení Public Health o cherry picking, datovou magii a konspirační teorie vůbec.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace