Načítám...

Stříbrný Bludný balvan 2011 - Bioinstitut o.p.s.

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS
oznamuje, že v kategorii družstev za rok 2011 získává
stříbrný Bludný balvan

Bioinstitut o.p.s.

za podporu iracionálních stránek tzv. „ekologického zemědělství“

V roce 2011 dovršil Bioinstitut (Institut pro ekologické zemědělství a udržitelný rozvoj krajiny, www.bioinstitut.cz) osmý rok své činnosti. Byl založen za účelem zastřešení aktivit výzkumu a vzdělávání v ekologickém zemědělství v České republice a v zemích střední a východní Evropy. Není pochyb, že mnohé jeho snahy jsou záslužné, že skutečně přispívají k ochraně přírody, krajiny i biodiverzity.
Bioinstitut bohužel podporuje zemědělské metody a prostředky, které jsou neúčinné; naproti tomu zamítá ty, které jsou ověřené a účinné. Příčinou bývají hlavně ekonomické zájmy doprovázené zavádějící reklamou. Tato iracionalita zasahuje nezřídka i akademické instituce.
Příkladem je biodynamické zemědělství, jehož zásady formuloval charismatický zakladatel antroposofie Rudolf Steiner již v létech po první světové válce. Používá se speciálních preparátů, které se v „homeopatických dávkách“ vkládají do půdy. Nejde o hnojení, ale o stimulaci půdy vědě neznámými „silami kosmu“. Je to asi takhle: Nejprve se tajemnými astrálními silami během života aktivují vzhůru čnící rohy dobytka. Po úhynu zvířete se kravský roh plní substrátem organické nebo anorganické povahy (může jím být i čistý křemitý písek). Kosmické síly posléze přejdou kontaktem do substrátu a po aplikaci je půda jimi oživena tak, aby se dle Steinera „sama chtěla stát rostlinou“. Je to příklad čiré kontaktní magie. Výnosy jsou sice asi o 20% nižší, než při obvyklém hospodaření, nicméně produkty jsou na trhu značně ceněny. Máte o ně zájem? Hledejte pod značkou Demeter – má ji v oblibě také nejvýše společensky postavený biofarmář, princ Charles.

Obvyklé (předražené) biopotraviny, které nalézáme na pultech našich obchodů pocházejí většinou z biofarem, kde se drží „moderních “ axiomů:

žádná minerální hnojiva
žádné „průmyslové“ pesticidy
žádné genetické modifikace

Nákladná, s různými riziky spojená výroba biopotravin bývá zdůvodňována smyšlenými fámami o ochraně zdraví. Heslo „biopotraviny jsou zdravější“ rozhodně obecně neplatí, může tomu být i naopak, kdy neošetřenými plodinami se dostanou do potravin škodlivé látky. Rozumné užívání hnojiv, pesticidů i geneticky modifikovaných odrůd neohrožuje ani krajinu ani organismy, které v ní žijí. Přitom je pro výživu lidské populace nezbytností. Přesto Ministerstvo zemědělství ČR plánuje zvýšit u nás výrobu i konzumaci biopotravin a podporuje biofarmy dotacemi.

Co s tím dělat? Výnosný byznys sotva přímo ovlivníme. Potřebujeme poctivý výzkum a širší osvětu, které proklamuje jako náplň své práce Bioinstitut.

Ať naše cena povzbudí Bioinstitut k obrácení o sto osmdesát stupňů!

Doporučená literatura
Zdeněk Opatrný: Jsou biopotraviny opravdu zdravější? In: J.Heřt, Č.Zlatník (eds.): Věda kontra iracionalita 5. Academia, Praha 2012

Kam dál?

Bludný balvan za rok 2023 v kategorii žurnalistická etika - Ing. Angelika Bazalová Zobrazit

Bludný balvan za rok 2023 v kategorii žurnalistická etika - Ing. Angelika Bazalová

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje Bludný balvan v kategorii žurnalistická etika Angelice Bazalové za šíření malinformací a misinformací pod nanorouškou objektivní služby veřejnosti.
Po 20. 5. 2024 Přečíst
Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Institut transformační psychologie Zobrazit

Zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev - Institut transformační psychologie

Český klub skeptiků Sisyfos uděluje zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii družstev Institutu transformační psychologie za jejich podíl na rozšíření nabídky psychošmejdů, kteří to snad ani nemyslí zle.
Pá 12. 5. 2023 Přečíst
Proslov při předávání XXIII. Bludných balvanů Sisyfa za rok 2020 Zobrazit

Proslov při předávání XXIII. Bludných balvanů Sisyfa za rok 2020

Slovutní laureáti a jejich fanynky, vzácní hosté, příznivci i odpůrci kritického skeptického myšlení, dámy a pánové!
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - Robert Frischer a Univerzita Hradec Králové Zobrazit

Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2020 - Robert Frischer a Univerzita Hradec Králové

Doc. Ing. Robert Frischer, Ph.D., a Univerzitě Hradec Králové za originální a výpočty téměř podpořené chápání procesů probíhajících v nanostrukturních materiálech.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace