Načítám...

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2015 - Fakultní nemocnice v Hradci Králové za příkladnou péči o dílo Velikého Mao Ce-tunga v oblasti zdravotnictví

V padesátých letech byly v Číně obzvláště krušné časy. Následkem komunistického řízení státu chyběli lékaři i léky. Miliony obyvatel se ocitly bez zdravotnické péče a tak Velký Mao rozhodl: „Čert vezmi vědeckou medicínu, obejdeme se bez ní“, a v roce 1955 v Pekingu založil „Centrální institut čínské lidové medicíny“. Cílem bylo vytvořit levnou medicínu, složenou z fragmentů vzpomínek a informací o dávném lidovém léčitelství, používání bylinek, akupunktuře a duchovních taoistických principů nahrazených marxismem a primitivním materialismem. Soudruzi vybrali co se hodilo, čímž stvořili novou, vlasteneckou, levnou a socialistickou medicínu, jež dala lidem pocit, že je o ně vládou postaráno.

Mao sám ale o tuhle péči nestál. „Stále neochvějně věřím, že máme propagovat čínskou medicínu. Osobně v  ní nevěřím. Nepoužívám čínskou medicínu,“ prohlásil Mao Ce-tung podle svědectví svého osobního lékaře Li Zhisui, který byv vychován v  duchu západní medicíny odmítal učení čínských lékařských knih (viz Li Zhisui: „Soukromý život předsedy Maa“).

Velký Kormidelník však pochopil, že nejen uspokojil masy, ale také pomohl vytvořit skvělý vývozní artikl. Ten podporuje čínská vláda dodnes.

Nyní u nás prožíváme čínskou ekonomickou invazi a její součástí se náhle stává i Tradiční čínská medicína. Její ambulance funguje od září 2015 v Královehradecké fakultní nemocnici. Nikoli v nějakém soukromém alternativním centru, jako dosud. Fakultní nemocnice slouží také ke vzdělávání lékařů ve vědecké medicíně. Té medicíně, jejíž nedostatek vedl k vytvoření náhražky známé dnes jako Tradiční čínská medicína. Tato náhražka, založená na čchi a meridiánech, je dnes přesto pro Evropany lákavá − navzdory své absurditě a nedostatku relevantních důkazů o jejím objektivním působení tak, jak nám zastánci Tradiční čínské medicíny předkádají.

V této fakultní nemocnici mají údajně v úmyslu Tradiční čínskou medicínu zkoumat. Na to jsme skutečně zvědaví. Co se asi stane, až naši výzkumníci, podobně jako stovky jiných ve světě, dojdou k tomu, že Tradiční čínská medicína nefunguje ani zbla tak, jak se tvrdí? Zavřou u Prymulů krám? Řeknou investorům: Sorry, mýlili jsme se? Anebo budou po kahudovsku mnohá desetiletí tvrdit, že další výzkum je nutný a přitom dál léčit pacienty, dle příruček pekingských soudruhů?

Udělujeme Balvan za byznys s Tradiční čínskou medicínou, kterou ač Veliký Mao zavedl, dokázal se jí vyhnout.

Kritická literatura k  tématu (zveřejněno též na www.sisyfos.cz):

Jiří Heřt: Alternativní medicína a léčitelství, s. 54 – 70
Tomáš Cikrt – dva články ve Zpravodaji SISYFOS 3/2015, 4/2015

Video - Bludný balvan za rok 2015

Kam dál?

Protestujeme proti invazi čínského šarlatánství do českého zdravotnictví Zobrazit

Protestujeme proti invazi čínského šarlatánství do českého zdravotnictví

Šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt zveřejnil 17. 6. 2015 protestní text proti pronikání čínské...
Po 29. 6. 2015 Přečíst
Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Karel Nejedlý Zobrazit

Zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2020 - Karel Nejedlý

Karel Nejedlý za metodu RUŠ, její neúnavnou a letitou propagaci, jakož i za zneužívání odborných pojmů z oblasti psychologie a fyziky.
Út 27. 7. 2021 Přečíst
Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - doc. PhDr. Marie Macková, PhD Zobrazit

Bronzový Bludný balvan v kategorii jednotlivců za rok 2021 - doc. PhDr. Marie Macková, PhD

Komitét pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků SISYFOS oznamuje, že v kategorii jednotlivců za rok 2021 získává bronzový Bludný balvan doc. PhDr. Marie Macková, PhD, za zrození pro jasnovidectví, docenturu v oboru Zdravotně sociální péče, absolvování Olomoucké školy astrologie, ověřování nových modelů sociální péče a šíření světla svým studentům a klientům.
Pá 27. 5. 2022 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace