V současné době jsou v medicíně velice módní tzv. antioxidanty, protože se předpokládá, že mohou omezit výskyt srdečně-cévních chorob, rakoviny a oddálit stárnutí. Jsou to chemické látky, schopné omezit chemické oxidativní procesy. Antioxidanty snižují hladinu tzv. volných radikálů, což jsou atomy nebo molekuly, obsahující volné elektrony, a proto vysoce reaktivní. Nejnebezpečnější jsou volné kyslíkové radikály. Nedostatek antioxidantů vyvolává tzv. oxidativní stres, poškozující buňky. Mezi antioxidanty patří látky obsažené v potravě, jako např. vitaminy A, C, E, glutathion a mnoho jiných, ale i různé enzymy vznikající v těle. Idea o významném preventivních a léčebném účinku antioxidantů vedla k obrovskému rozmachu farmaceutického průmyslu a masivní, veřejností široce využívané nabídce nejrůznějších vitaminových směsí a jiných potravinových doplňků. Vznikl i samostatný alternativní obor, tzv. ortomolekulární medicína, jejíž popularita stále roste.
Hodnocení: Volné radikály a antioxidanty jsou látky hrající zásadní roli v mnoha fyziologických i patologických procesech, a využívají se proto také v mnoha průmyslových odvětvích, třeba jako konzervační prostředky. Jejich pozitivní působení v preventivní medicíně je však sporné. Zjistilo se především, že normálně živený organismus je zásoben dostatečným, a pravděpodobně - z evolučních důvodů - optimálním množstvím antioxidantů, takže zvýšení dávky postrádá smysl. I klinické studie docházejí k nejednotným výsledkům. Podle posledních studií, zejména z prestižní mezinárodní skupiny Cochran Collaboration, má dodávání beta-karotenu, vitaminu A a E spíše škodlivý efekt a nesnižuje úmrtnost na výše uvedené choroby, a ani vitamin C nemá žádný pozitivní efekt. Je zřejmé, že tyto studie vyvolávají silnou odmítavou reakci ze strany farmaceutických společností, které z prodeje drahých, avšak neužitečných potravinových doplňků mají obrovské zisky. Ve veřejnosti zatím bohužel stále vítězí ve všech médiích publikovaná masivní reklama nad seriózními vědeckými výsledky. Léčebné i preventivní podávání antioxidantů je nutné jen v případě nedostatečné výživy nebo u některých vážných chorobných stavů. Volba vhodných antioxidantů je ovšem věcí medicíny.
Hodnocení: Volné radikály a antioxidanty jsou látky hrající zásadní roli v mnoha fyziologických i patologických procesech, a využívají se proto také v mnoha průmyslových odvětvích, třeba jako konzervační prostředky. Jejich pozitivní působení v preventivní medicíně je však sporné. Zjistilo se především, že normálně živený organismus je zásoben dostatečným, a pravděpodobně - z evolučních důvodů - optimálním množstvím antioxidantů, takže zvýšení dávky postrádá smysl. I klinické studie docházejí k nejednotným výsledkům. Podle posledních studií, zejména z prestižní mezinárodní skupiny Cochran Collaboration, má dodávání beta-karotenu, vitaminu A a E spíše škodlivý efekt a nesnižuje úmrtnost na výše uvedené choroby, a ani vitamin C nemá žádný pozitivní efekt. Je zřejmé, že tyto studie vyvolávají silnou odmítavou reakci ze strany farmaceutických společností, které z prodeje drahých, avšak neužitečných potravinových doplňků mají obrovské zisky. Ve veřejnosti zatím bohužel stále vítězí ve všech médiích publikovaná masivní reklama nad seriózními vědeckými výsledky. Léčebné i preventivní podávání antioxidantů je nutné jen v případě nedostatečné výživy nebo u některých vážných chorobných stavů. Volba vhodných antioxidantů je ovšem věcí medicíny.